Att jag ens svarar på detta…

Hej, jag känner varken dig eller din hast men har följt din blogg i säkert over två år nu och med all vänlighet skulle jag vilja råda dig att tänka efter lite. Kan det inte vara så att du i viss mån tilldelar din hast Bora mänskliga egenskaper när du sager att hon är så stressad i den hopprelaterade hanteringen. Du skrev själv för ett tag sedan att travhoppning gör att hon slappnar av, men att det inte funkar i högre klasser från galopp osv. Har du någonsin jobbat henne från marken enligt NH-metoden? Bara för att inte DU matchar hasten betyder det inte att någon vänlig själ därute med goda hästkunskaper inte skulle kunna vara en god ledare för denna hast som tydligen behöver känna sig trygg med sin ledare/ryttare för att må bra och inte rivas ur sina nerver. Det är ju du själv (om jag får vara promp) som har psykiska problem (det har du skrivit på din blogg) och är stressad i situationer med mycket folk omkring. Jag skriver inte det här för att kritisera dig, det verkar ju som att du gör det bästa du kan, men jag vill kommentera detta för du har en STOR blogg som manga unga ryttare följer och jag tycker helt enkelt du ska tänka om innan du ger andra dumma idéer som att man ska tringelmärka en fullt frisk hast som bara är stressad (då gör jag antagandet att denna hast inte har psykiska problem utan funkar utmärkt med att ”bara vara hast”, gå i hage utan problem osv. men att det är den onaturliga hanteringen när en människa sitter ovanpå som gör henne stressad). Du skriver att det är för Hastens skull som du vill sätta startförbud på henne. Är du helt säker på att det inte är för din Egen skull? Det är kul med bloggar men knappt någon av oss hästmänniskor är en Hempfling som VERKLIGEN kan kommunicera med hästar och i slutändan verkar ditt intresse vara att få tävlingsresultat och när Bora din inte funkar som du vill försöker du inte lösa problemet utan du vill sätta startförbud på en klasshäst och inte ge någon annan chanson för om Du inte klarar det med den hasten då ska ingen annan göra det heller (för det finns ingen som har mer hästkunskaper än du själv). Det är det intrycket jag får av ditt Bora-inlägg.

(Jag struntar fullständigt i andras uppföljande kommentarer att jag är så ”elak” när jag skriver det här men Sanningen måste fram; Mia, din blogg är väldigt stor men din kredibilitet sjunker när du inte tänker häst utan mer tänker på dig själv.)

Svar: Jag vet inte riktigt vad jag ska svara men det är nästan tragiskt hur du vänder på allt. Hur kan du få det till att det är för MIN skull jag inte vill att hon ska tävla? Hade jag tänkt på mig själv hade jag väl sålt henne som tävlingshäst, hon var DYR i inköp och jag förlorar MYCKET pengar på att sälja henne till hemmaridning/avel, men jag tror det är vad hon skulle må bäst av och jag tror inte hon lider någonstans av att inte tävla. Jag tror hon skulle vara lyckligast att vara någons nummer ett, vara älskad, ompysslad och helt enkelt få vara häst. 

Och angående om det skulle fungera på tävling med någon annan – du tror inte det är något jag tänkt på? Jag har pratat med flera tränare om just detta och haft flera som fått provrida henne, 2 ramlade av och en tredje hoppade av frivilligt efter 5 minuter. Hade det fungerat bättre med någon annan hade jag mer än gärna släppt ekipaget fria på tävlingsbanan, men hittills har det inte fungerat och det känns onödigt att pressa in hästen i en mall som hopphäst bara för att man som ryttare vill tävla. Tävla är inte allt och jag tror en häst mår lika bra oavsett om den får tävla eller inte.

Sen hur du får det till att jag jagar tävlingsresultat hänger jag inte heller riktigt med på, för det första tävlar jag inte ens längre och för det andra har jag senaste åren bara tävlat ”gröna” hästar utan några resultat alls, sen att Ubbe snabbt gick upp i klasserna var bara roligt och självklart ville jag ta oss ett steg längre men jag har aldrig haft speciellt höga ambitioner eller krav på att tävla. Till exempel Mumin som jag haft i 5 år – honom rider jag bara rider hemma och har som vän, jag ser inte mina hästar som tävlingsmaskiner och tror dom mår bra ändå. Vissa trivs som fisken i vattnet på hoppbanan och andra fungerar bättre hemma, men jag är rätt övertygad om att dom mår bra oavsett.

häst 118”Stackars lille Mumin” är också hopphäst i grund och botten men han är glad ändå. Det sista jag har att säga är…. jag heter inte Mia, och min psykiska ohälsa har INGENTING med min syn på hästar och hästhantering att göra. Det var lågt att blanda in det.

17 reaktion på “Att jag ens svarar på detta…

 1. Lina

  Visst finns det stressade individer som i rätt händer kan fungera, men så finns det också de som inte SKA tävla. Om något är dumt så är det just att släppa dem vidare, och vidare, och vidare. Bättre inse fakta och låta dem få leva ett värdigt liv! Tycker du gör helt rätt Lamia. Har själv en sådan häst och jag har tagit hjälp av NH -tränare, olika hopptränare, equiterapeuter etc, men hästen är som hon är, precis som vi människor.

  Svara
 2. Lisa

  Det känns inte som att den här personen har läst din blogg alls. Att hon tror att du heter Mia visar väl det ganska tydligt…
  Men hade hon följt dig som vi andra så hade hon vetat hur länge du har jobbat med Bora och att du alltid tänker på hästarnas bästa först.

  Svara
 3. Linda W

  Till den fåntratt som kallar sig ”TänkHäst” – som skrivit inlägget ovan.
  Du som varken träffat Bora eller Lamia tycker jag ska dra något gammalt över dig och gömma dig länge. Det du inte vet något om kan du knipa käft om – helt ärligt. Jag som skriver är Lamias mamma som har hand om Bora dagligen – sedan tre år. Hon är den känsligaste häst vi någonsin haft att göra med – och det är av ca totalt 20 nu – och då räknas inte de många som passerat i vårt stall med andra ägare. Kanhända hon blivit barrerad i Holland / Belgien – kanske inte – fakta kvarstår – hon är lugn och trygg med oss här hemma och mår utmärkt tills hon kommer in på tävlingsbanan – det är alltså en betingning. Att ge henne en framtid som passar henne är strongt att vilja. Lamia har tävlat såväl ponny som häst i över 10 år och är nog den i tävlingssammanhang lugnaste ryttaren man kan tänka sig – de flesta av våta hästar har också varit för svåra att rida för andra. Det är ovanligt att sätta hästens bästa först som nu Lamia gör gällande Bora – det är stora pengar som går förlorade – men pengar är inte allt och med en glad häst kan man sova gott. Att du sedan blandar in psykisk ohälsa i ditt löjliga resonemang visar hur omoget du resonerar. Grotta ner dig någonstans.

  Svara
 4. Evelina

  Gillar början, ”känner varken dig eller din häst MEN har följt din blogg”… JA, men då förstår jag att du känner både Lamia och Bora såpass bra att du kan uttala dig om deras ”problem”…
  Det funkar inte riktigt så.
  Du är jätteduktig Lamia, att Boras stress skulle bero på dig tror jag inte en sekund på. Du har så sjukt bra hand och tänk runt hästarna, vilket jag beundrar. Men en häst som någon gång blivit ordentligt rädd för något glömmer det aldrig. Du funderade väl lite på om hon blivit barrerad?
  Skulle inte förvåna mig om hon då förknippar hoppning med smärta och stress, inte alls.
  Känner en häst som blivit slagen en hel del innan han hamnade rätt. Han har mycket fula ärr bakom öronen och han är väldigt försiktig om sitt huvud, förståeligt. Visst har det gått att träna bort väldigt mycket och stundvis så glömmer han bort att någon faktiskt gjort honom riktigt illa en gång i tiden. Men så kommer han på sig själv, rycker undan huvudet och vill inte att man ska röra öronen, han minns. Och han lär aldrig glömma helt.
  Jag säger inte att det inte går att träna bort rädslor men det är svårt och det tar tid.
  Just i Boras fall så är det väl just hinder och sånt runt omkring som spökar. Och en häst som blir såpass stressad när hon utsätts för hinder skulle jag hellre låta göra annat. En häst måste inte lära sig hoppa över hinder, hinder är inget som behöver hoppas över på väg ut till hagen eller på väg in i boxen, alltså inget som hästen BEHÖVER vänja sig vid och tycka om för att vi människor ska kunna hantera den utan fara för varken oss eller hästen.
  Det hade varit värre om Bora hade varit döstressad när hovslagaren exempelvis verkar hovarna eller när man stänger grinden till hagen. DET är en rädsla som man behöver träna bort för hästens eget bästa, för att hästens hovar inte ska växa sig jättelånga och spricka sönder och för att hästen inte ska få panik i hagen när man stänger grinden, springa över människan som försökte stänga och sedan bli en fara för närliggande trafik.
  Det är ett mycket moget val av dig Lamia när du väljer att Bora inte ska behöva tävla i hoppning, rätt val enligt mig. 🙂 Kram på dig!

  Svara
 5. Jessika

  Herregud! Hur kan man ens ge sig på någon som vill hästens bästa och är så osjälvisk att hon faktiskt säljer hästen billigare för att den ska slippa tävla som den blir stressad av??

  Lamia, jag tycker verkligen att du visar att du tänker på Boras bästa, du känner henne och vet precis vad hon mår bra och inte bra av. Jag tycker att du gör alla rätt i att inte sälja henne som tävlingshäst. Hur någon ens kan få det till att det skulle vara en nackdel för hästen att inte få tävla förstår jag absolut inte… Visst, det FINNS hästar som gillar att tävla, men det finns ingen häst som skulle välja det framför att vara hemma (hos ett tryggt hem) med hästkompisar och må riktigt gott där!

  Svara
 6. Jenny

  Shit vad nedlåtande och elak mail/kommentar! Att man ens skriver något sådant till en annan person!

  Håller med övriga om att du verkligen visar att du prioriterar vad Bora passar för och tål och hennes bästa när du letar hem där hon inte ska till tävling.

  Stå på dig!

  Svara
 7. Linnea

  Tråkigt med människor som måste sätta hästar i mallar!

  Sen är det bara att beklaga att det finns de som tror att ”NH” är en mirakellösning till allt..När ska vissa lära sig att NH är och förblir ett förhållningssätt, INTE en allmän träningsmetod som löser all världens problem. Jag ser snarare hur okunniga inom området förstör hästar genom vepriftande, ryck och slit för att de inte behärskar eller har känslan och därmed apar efter det som de tror är rätt för att någon extremt duktig och hästkunnig människa jobbar enligt dessa metoder, som de behärskar väl. Eller så skrämmer de hästarna ännu mer genom att ständigt utsätta dem för läskiga saker, för att ”man måste”. Man måste ingenting man får lov att anpassa sig till hästen!
  NH-metoder kan fungera men då ska det göras av proffs som vet vad de håller på med då det handlar om perfekt timing, för det är till viss del psykiskt nedbrytande av hästarna och ska enbart användas i extremfall, och återigen av kompetent person.

  Usch, ibland tappar jag tilltron helt till vissa människor som dessutom inte fattar att en del hästar inte är omvändbara utan att de också precis som vi kan gilla olika saker alt ha psykiska problem.

  Stå på dig! (jag hade inte ens orkat bemöta kommentaren utan den hade hamnat rakt ner i soptunnan för dumheter där den hör hemma)

  Svara
 8. Linnea

  Ytterligare en sak många glömmer bort är att hästar kan ha en historia som nästkommande ägare inte vet något om – problemen kan vara så djupt rotade att man aldrig löser dem utan att förändra hästens tillvaro.
  Därför ska man akta sig för att ta för givet att alla hästar är omvändbara precis hur som helst.
  Ingen häst är som alla andra, utan precis som vi är de unika och när man glömmer bort det..Då är man banne mig ingen riktig hästmänniska för då har vi förlorat all respekt till hästen.

  Hästen är ett väsen, ett levande ting precis som vi..Skillnaden är att de inte kan tala om för oss vad exakt de tycker är felet, eller vad de varit utsatta för..Vi kan bara gissa oss fram

  Svara
 9. TänkHäst

  Hej igen. Det var inte menat som ett påhopp, bara en tanke för discussion. Ta det inte så allvarligt –
  tråkigt att du reagerar så starkt och känslosamt över något så sakligt som en kommentar på din egna blogg, jag trtodde det var därför du hade en blogg för att få till diskussion och sprida dina tankar och idéer och kanske tom diskutera hästrelaterade saker. Det är naturligtvis din hast som du så klart får göra vad du vill med! Det jag vill framdföra är att det du skriver på din blogg tex inte särskilt framgått vad du gjort för att lösa problemen (t ex att låta någon annan rida hästen etc.) Det jag ville poängtera var att du kanske inte tänker på att du påverkar yngre läsare med att ”det gick inte att lösa problemet – sälj” när du inte ens provat alla vägar (t ex. NH) Eller kanske du har provat, men inte skrivit om det?
  Om du nu hävdar att din blogg är Norrlands största kanske du borde vara mer diplomatisk, speciellt mot yngre hästmänniskor. ”Att jag ens svarar på detta” är en konstig titel på ditt inlägg, eftersom det verkar som att du inte alls är öppen för diskussion och tankar kring hästeriet med dina läsare. Varför vill du ens att någon läser din blogg I sådant fall? För jag skrev tydligt att det inte var kritik riktat mot ditt beslut, det är endast ditt sätt att framföra fakta som får det att framstå som att du inte är öppen för alternativa lösningar. Men du kanske har provat allt och fann att det inte funkat, det framgår inte på din blogg i sådana fall. Som sagt, ta det inte så allvarligt, det var inget påhopp. Du har en fin blogg som många läser, ja till och med jag har gjort det. Men jag återkommer nog inte eftersom det uppenbarligen inte är önskvärt med feedback från läsare.

  Svara
  1. lamias Inläggsförfattare

   ”Det gick inte att lösa problemet – sälj”…. Att en av mina hästar stressar upp sig vid hoppning har INGENTING med försäljning att göra. Som jag skrivit tidigare har jag haft egen häst så gott som hela mitt liv, och väldigt många samtidigt de senaste åren – jag brinner helt enkelt inte för ridning/tävling längre och därför trappar jag ner på hästantalet. Det har inte någon grund i varken problem eller tävlingsresultat, jag vill bara trappa ner på något jag sysslat med hela mitt liv för att kunna fokusera på skola och annat för första gången i mitt liv. Att ha många hästar och rida aktivt dag efter dag, år efter år innebär att man aldrig är ledig och jag behöver fokusera på att bygga upp livet utanför hästarna också. Jag har testat många lösningar för att hon ska slappna av vid hoppningen men jag ser inte det som ett stort problem att det inte löst sig bättre, jag har andra hästar som fungerar bra på tävlingsbanan men jag är inte intresserad av att tävla längre så jag tänker inte gå över eld och vatten för att en häst ska hoppa när det finns så många andra som passar bättre till det ändamålet och Bora mår lika bra av att slippa hoppning.

   Svara
 10. Saga

  Till tänkhäst: Du har aldrig tänkt tanken att det bästa som man kan göra i vissa lägen är just att sälja hästen? Det är värre i mina ögon att rekommendera andra att man alltid ska hålla sig fast vid hästen oavsett. Ingen mår bra av det tillslut. Vet du hur orealistiskt det är? Hur många år ska man ”försöka”? Varför försöka ge andra dåligt samvete? Verkligheten är så att ibland klickar det inte eller att man helt enkelt inte är beredd att ge hästen det den behöver, att man försökt och kommit till ett vägskäl, man får nya mål i livet .. Anledningarna är många till ett beslut och bör respekteras.
  Det står säljaren fritt att styra över användningsområde genom att leta ett passande nytt hem

  Svara
 11. Sofia

  Oj oj, ”tänkhäst”. Du borde nog verkligen som du påstod läsa Lamias blogg innan du ”kommenterar sakligt”. För det blir inte vidare sakligt när du drar slutsater till höger och vänster som för mig som följt denna bloggen i flera år, inte alls stämmer överens med den bild jag fått av Lamia.
  Plus att jag skulle vilja gå så långt att även kalla det personangrepp när du påstår att Lamias psykiska hälsa är det som avgör om hästen fungerar bra på tävlingsplatsen eller inte. Skitsnack skulle jag vilja kalla det!
  Ha en fin dag och hoppas på att du är lite försiktigare nästa gång du vill starta en diskussion.

  Svara
 12. Sara

  Gör det som känns bäst för dig och din häst. 🙂
  Vet dock inte om man får triangelmärka en frisk häst pga stress på tävlingsplatsen ?? (om det nu var tal om det).

  Svara
 13. Katarina

  Meeeeeen Lisa (var det de du hette???) klart att NH är lösningen, alla hästar älskar ju att tävla innerst inne och det är viktigare än mat och vatten för dem. NH är även lösningen på alla krig och världssvälten.

  Seriöst alltså.. Tycker att det verkade vara ett bra alternativ när du presenterade det Lamia, så kan du sälja men inte behöva oroa sig för att se henne sönderstressad på tävlingsbanorna igen.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *