Att vara hingstägare

Många är inte speciellt förtjusta i just hingstar och visst kan dom vara riktigt, riktigt jobbiga om dom är hingstiga av sig.
Vi har 2 stycken hemma på gården som är helt underbara, vi har haft dom sedan födsel och nu är dom 2 respektive 3 år gamla. Dom kan stå i stallgången nära ston utan problem, stå i hage brevid ston osv.
Vi har varit väldigt noga sedan dom var små att dom inte får stå så nära ett sto att dom kan snusa på henne och deras boxgrannar har alltid varit en valack eller sin mamma. På så vis tror jag vi lyckats undvika att dom blivit ”hingstiga”.

hugo1 hugo4 hugo5

Dock fungerar dom inte likadant som våra ston i hantering, hingstarna är mer lekfulla. Dom drar gärna i kläder, leker med bollar och tuggar på grimskaft m.m, därför brukar det oftast bli jag som får hantera dom då jag är hemma – jag vet hur jag ska få dom att lyssna på mig.

Det går inte att lämna dom i stallgången och säga åt dom att stå still, ska man hämta något får man ge dom något att tugga på under tiden så dom håller sig sysselsatta.
Dom vill att det ska hända saker hela tiden, och man får prata med dom som små barn – låta roligt, vifta med grejer och låta dom bära runt på saker.
Dom tycker ALLT är kul bara man låter rolig under tiden. Deras koncentration räcker i ungefär 30 sekunder innan dom kommer av sig, så man måste vara rolig och intressant för att hålla kvar deras fokus.

hugo8 hugo9 hugobert_161818934 (1)

Dessa är helt klart dom roligaste av våra hästar, man kan spela boll med dom, ha dragkamp med leksaker och man blir alltid på bra humör runt dom. Känns mer som hundvalpar än som hästar, haha!
Väldigt, väldigt lättroade är dom.

Kolla Hugo med bollen, dööör vid 02.10! Vad gör hästen?!
Som ni ser har jag en heeeel del bilder på vår Hugo, han är lite av en favorit hos mig och han har helknasig personlighet. Underbar!

5 reaktion på “Att vara hingstägare

 1. Isolde H

  Känner igen beteendet så väl! Unga hingstar (de flesta) är verkligen som stora hundvalpar. Ston är… ston – man blir aldrig riktigt klok på dem!

  Men det kanske är biologiskt? Att ston är mer lugna och vakande, medan hingstar inte gärna står stilla, allt för att hålla koll på omgivningen? (:

  Svara
 2. Anna

  Hugo är jag väldigt svag för <3
  Men från det ena till det andra: hälsar du på Mike om dagarna nu , då hon sitter på "hemmet"….
  Saknar hon dig/känner igen dig ? Åhh om hon bara visste vad som väntar i Sverige/Umeå/Ansmark……..
  Måtte ju vara himmelriket för en hemlös katt från Abu Dabi !!!

  Svara
 3. Tina

  Känner igen det till viss del. Har själv 3 hingstar hemma i åldrarna 1,4 och 7 dom två äldre står i avel men är fortfarande inte direkt hingstiga visst dom kan spänna upp sig och gnägga åt främmande ston men inte mer. Den äldsta är som en valack, inga problem att stå still inget nafsande och han rids och hanteras ihop med ston utan bekymmer. 4 åringen är lite värre (men dom är värst i 3-5 års åldern) jag har alla tre tillsammans i hagen vilket går super trots andra hästar på gården.

  Svara
 4. Annika

  Men att du inte skickar in videon med bollen till typ americas funniest home videos eller nått! :Dhaha så skön häst!!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *