Att vara stor ryttare

Läser ofta om stora ryttare som önskar större storlekar på utrustning och kläder.
Jag tycker att är man är sjukligt överviktig borde man gå ner i vikt istället för att specialbeställa kläder. En häst är inte byggd för att bära en ryttare, hur schysst är det mot hästen egentligen att den OCKSÅ ska bära alla extrakilon? Visst, hästen dör inte, men det känns ändå inte okej. Inte konstigt så många hästar får problem med ryggen.

hej 101

Lagom stor ryttare på hästen tack, det är inte en maskin.

Vad tycker ni? 

54 reaktion på “Att vara stor ryttare

 1. evie

  Håller med. Hästens bästa måste gå först och främst och är man lite större får man välja en grövre häst eller gå ned i vikt.

  Jag vill ju gärna ha lite sportigare/lättare typ av häst men dras med några extrakilon som ska bort innan det blir av.

  Svara
 2. Maria

  Håller med, får man inte plats i normala stl så bör man själv inse att det är dags att banta!

  Svara
 3. malin

  Fast har man storlek 44-46 är man inte sjukt överviktig och det är väldigt svårt att få tag på sådana storlekar på ridkläder.
  Tycker du borde vakna upp istället för att trycka ner folk som inte passar in i din idealvärld.

  Svara
   1. Sara

    Jag är 187 cm lång. Då är inte storlek 44 sjukt stort. Man kan vara lång utan att vara överviktig och därför behöva större storlekar.

    Svara
 4. Susanna

  Jag är normalviktig (enl. BMI) med mina 72kg till 173cm. Men jag har ändå jättesvårt att hitta ridbrallor som funkar. Största storleken är nästan alltid för liten. Speciellt om det rör sig om helskodda brallor. Så ja, fram med större ridkläder! Man behöver inte vara sjukligt fet för att inte få plats i de som finns.

  Svara
 5. Camilla

  absolut. särskilt överviktiga ryttare som inte är 100% följsamma eller balanserade. en överviktig ryttare som dunsar sin häst i ryggen är fruktansvärt att se..!

  Svara
 6. Julia

  Jag har vägt så att mitt bmi var precis övernormal viktig och hade då supersvårt att hitta ridbyxor som sitter bra. Nu när jag gått ner ett gäng kilon så har jag fortfarande svårt att hitta. I normala byxor har jag 38 men i ridbyxor är det sällan som 42 är lagom i midjan.

  Svara
  1. lamias Inläggsförfattare

   Ridbyxor är ju ofta av någon anledning väldigt små i midjan, i alla storlekar… Väldigt drygt att hitta några som sitter bra om man har höfter!
   Har fått hem provexemplar av egendesignade ridbyxor som är mer som leggings, man drar på dom och dom är lite högre i midjan. Dock var dom fula så det tar ett tag innan jag får till dom, haha!

   Svara
 7. Julia

  Jag tycker nästan att det är värre när det gäller ponny. Det finns ju alternativ för dem som är för stora men sen ser man ju tyvärr ofta att de fortsätter för att de ”inte vill” gå upp på storhäst. Då undrar man ju om de tänkt på den stackars ponnyn? Samma sak med de som är överviktiga på storhäst, det ser helt enkelt inte alls trevligt ut. Sitter de fel av någon anledning eller råkar studsa ner i sadeln så kan det göra mycket mer skada än om en normalviktig person gör det. Angående kläder tycker jag det är olika, italienska märken har ju lite små storlekar ibland så jag kan förstå att en del tycker det är problematiskt. Andra märken har ju dock stora storlekar så de får väl välja dem antar jag 🙂

  Svara
 8. Sara

  Alla är inte tjocka bara för att dom behöver en viss storlek. Jag behöver stl 42 i byxor eftersom jag inte gillar när det blir snortajt över benen. Jag behöver 40-42 i tröjor då jag har stora pattar. Det finns flera olika ridsportaffärer och vanliga klädaffärer där det inte ens är värt ett besök för min del, men jag har ändå ett bmi som är normalt.

  Så ja, större storlekar tack! Alternativt kläder som är sydda efter hur en kropp och inte en planka ser ut..

  Och det där med stor ryttare som dunsar i sadeln -det har jag under mina snart 14 år i ridvärlden knappt sett, däremot har jag sett massvis med smala personer göra det. Är det mer ”okej” att dunsa i sadeln om man är smal, är det det ni menar?

  Svara
 9. Matilda

  Nu sjönk du något otroligt i mina ögon. Jag är normalviktig, men väger mycket. Varför då? För jag är nästan 190 cm lång. Ska jag inte rida då? Hur resonerar du? Ja, jag väger uppåt 90 kg, inget jag skäms för what so ever. Jag har storlek 46 i ridbyxor.
  Så enligt dig och ditt inlägg förstör jag min hästs rygg? För jag har stora storlekar och väger mycket pga min längd?
  Riktigt jävla patetiskt av dig att skriva detta inlägg. Låt folk vara hur dom vill förihelvete.

  Svara
 10. Sara Carlsson

  sv: Taack! 😀

  Och håller med dig om det du skrivit i inlägget! Finns allt för många ryttare som är för stora tyvärr.
  Fram med mindre ridkläder säger jag som har svårt att hitta kläder som sitter tajt!

  Svara
 11. Lina

  det här inlägget sticker nog i mångas ögon, men å andra sidan så kanske det innebär att de egentligen håller med? och det gör jag också. visst ska överviktiga också kunna rida, men då får de se till att ha en häst som klarar att bära deras vikt, för som du skriver så är de inte byggda för att ha en klumpeduns på ryggen.

  Svara
 12. Maja

  Jag kan förstå att folk blir upprörda, det är sådana här inlägg som triggar lite motattacker – men jag håller helt med i det du skriver.
  Jag ser alldeles för många som både är för långa och för tunga för sina hästar, och visst är det kanske ”bättre med en större ryttare med bra balans än en lättare ryttare med kass balans”, men jag tycker ändå det är viktigt att ett ekipage är proportionerligt. Ingen behöver ta illa upp, det är bara min åsikt, men där är den iaf.

  För mig var det jättejobbigt att acceptera när jag blev för stor för mina favoritponnysar, kanske är det därför jag bara köper jättestora hästar nu (för att aldrig kunna bli för stor för dem)? Haha, så kanske det är 😉
  Det är ju i alla fall onekligen generellt lättare för den stora hästen med den mindre ryttaren än den mindre hästen med den stora ryttare…
  Jag vill inte ens gå in på shettis-och-islandshäst-diskussionen x)

  Svara
 13. Linda W

  Det här är egentligen en djurskyddsfråga och i den bästa av världar borde det finnas en max-vikt för varje häst – eftersom ryttarna själv tydligen inte kan inse problemen de kan skapa genom att vara för tunga – i det fallet är det helt ointressant om man är väldigt lång/ normalviktig och därför för tung för många hästar eller bara gravt överviktig. Det är ur hästens vinkel problemet ska synas – hur ryttaren ser på sig själv har inte med saken att göra.

  Svara
 14. therese

  mångaa ridskolor har maxgräns på sina hästar och ponnysar så det är ju inte konstigt om man tycker att privathästar ska ha samma ”förmån” med en övre gräns

  Svara
 15. hada

  Hur är det då med alla stora manliga ryttare? Om man är 195cm lång väger man också en hel del, tror att de överskrider ”max vikten” för hästen i många fall. Borde de inte heller rida? Om man tittar till världseliten så är väl t.ex.Ludger Beerbaum ”för stor” för många av de hästar han rider. Sällan blir väl riktigt överviktiga ryttare elitryttare, men knappast tar deras hästar skada av den ridning de håller på med.

  Svara
 16. Maria

  Jag håller med i vad du skriver! Brukar tänka på det när jag sitter och tittar på WCH, även om vissa där inte är så överviktiga så borde man ändå jobba på sin vikt! Det är ändå en sport vi håller på med! 5 kg lättare för hästen kan göra stor skillnad, det jobbar jag på nu 😉

  Svara
 17. Bara jag!

  Om du inte visste det så tar en häst mer skada av en lätt ryttare som dunsar med alla sina kilon i ryggen på hästen än en tyngre balanserad ryttare!! Det mesta handlar faktiskt om hur ryttaren i fråga kan balansera upp sin egen kropp! Jag är ingen liten människa, inte tjock eller så men jag har ju valt en häst på över 170. Ganska nätt modell men stark! Tycker sånt du skriver är lite dumt! Då tycker jag att det är lika hemskt att se en liten ryttare slita och dra i en allt för stor häst!!

  Svara
  1. lamias Inläggsförfattare

   Men att hästen tar skada av att man dunsar och sliter är väl ganska självklart oavsett storek?

   Svara
   1. Linda

    Ja, det är ju så. Men de som är stora och välbalanserade ska väl ändå kunna hitta ridkläder som passar?

    Svara
 18. Anni

  Väldigt bra inlägg, håller med fullständigt! Det handlar inte om att trycka ner människor eller vara elak, det handlar om att det faktiskt är levande djur vi pratar om. Förstår att det måste vara jättejobbigt att vara sjukt överviktig, men det ska ju inte hästarna behöver lida för. Det handlar om att vara ansvarsfull nog att inse sina begränsningar. Det ÄR ju dessutom inte hälsosamt att vara väldigt överviktig, så ännu en anledning att gå ner i vikt och då kunna göra allt det där man önskar och vill.

  Har själv arbetat i ett shire-stall med turridning. Där hade man en maxvikt på 90 kg, för att helt enkelt skona hästarna. Även om
  Shirehästar är stora så är de inte byggda för att bära 100kg på ryggen, och spec inte en längre tid.

  Svara
 19. Anna

  Intressant att du skriver ett inlägg om näthatare som skriver elaka saker, när du själv uttrycker dig välidigt kategoriskt om individer med övervikt.

  Svara
  1. lamias Inläggsförfattare

   Utläser du något av mitt inlägg som att jag har något emot överviktiga eller att jag går till personangrepp? Jag skrev att jag tycker man ska tänka på att hästen faktist inte är gjord för att bära en ryttare och vill man ändå rida fast man är väldigt stor tycker jag man ska gå ner för hästens skull. Är det näthat?

   Svara
   1. Anna

    I ditt kategoriska dömande av att hen med övervikt inte ska rida förrän denne har bantat. Du uttrycker dig väldigt väldigt hårt även om jag kan hålla med dig. Men som sagt inte så välformulerat.

    Svara
    1. lamias Inläggsförfattare

     Om jag uttryckt mig på ett sätt som känns nedtryckande ber jag om ursäkt, det var inte så det var menat.

     Svara
 20. Erica

  Så en överviktig person ska inte sitta upp på en häst förrän de kommer i ett par 38:ors ridbyxor eller hur menar du? Ridbyxor finns oftast bara upp till stl 44, vilka ofta är som en MAX stl 42 på vanliga byxor eftersom de är så tajta i midjan och en person med den storleken är väl ändå inte gravt överviktig? (är man gravt överviktig om man väger 70 då eller hur menar du?) Och vad vet du om hur viktbärande hästar personerna som frågar har. Taskigt skrivet av dig – särskilt appropå det här med ”nätmobbing” och få andra att må dåligt… Du hade definitivt kunnat lägga upp det på ett annat sätt! Förstår tanken med att de finns många ryttare som kanske borde byta från ponny till häst då de är lite för stora, men att säga att de inte borde sitta på en häst överhuvudtaget förrän de har bantat var då verkligen att ta i!

  Svara
 21. Emelie

  Bara en fundering .. Vad är sjukligt överviktig? För du tyckte 90 kg var plus size. Har du någonsin sett en sjukligt överviktig ryttare? Vet inte om vi har samma bild framför oss, men jag har då aldrig sett det. Överviktiga ryttare, javisst. Men sjukligt? Nje.

  Och till alla som tycker att man borde fatta själv att gå ner i vikt. Om ni bara visste hur många som önskar att dom kunde det. Har själv kämpat med övervikt i hela mitt liv, och verkligen kämpat, men det är fan inte så lätt som man tycker det borde vara. Kämpar dagligen och önskar verkligen att jag var smal och fit såklart. Det är min största dröm.

  Svara
 22. Anna

  Intressant tanke, själv inte funderat på det speciellt tidigare. Visst på ridskolan för många år sen fanns en ”maxgräns”.. Dock har jag alltid varit 1.58 och vägt 46-47 kg.. så aldrig varit relevant för mig. Men sen en annan aspekt, det sliter väldigt mycket på kroppen att vara överviktig, kroppen är inte gjord för det. Och som du säger, man kan faktiskt försöka gå ner i vikt för hästens skull. Att bära runt på massa extra kilon när hästen egentligen inte behöver, känns väldigt onödigt. Sen att jämföra med en smal ryttare som dunsar är inte riktigt korrekt anser jag. Är inte en ryttare i normalvikt samt längd som har en stabil sits det optimala? Jag tycker i alla fall det.
  Sen vet jag, många är långa och ”väger” därför där efter, men dom rider för det mesta större hästar också. Att ta fram ridkläder för längre personer, SAMT kortare( eftersom jag är kort är det skitsvårt ibland) hade nog varit en bra idé. Säg att man är 1.80+ då är det jobbigt, min styvsyster var 180 och fick köpa extra tyg till sina ridbyxor!
  Jag tror i grund och botten du i detta inlägget INTE menade att alla ska vara ett visst ideal säg 1.68 och väga 52 kg. Utan att folk ska vakna lite vad vi egentligen utsätter våra hästar för, och några extra kilo är faktiskt tungt. Bara att bära hem 3liter mjölk istället för 1 liter gör stooor skillnad.
  haha lång kommentar det blev! 🙂

  Svara
   1. Anna

    Ja, tycker många inte läst igenom inlägget ordentligt. Du skriver INGET om en maxlängd eller vikt däremot att man bör tänka vad man utsätter sin häst för.. Vilket jag tycker är väldigt bra!

    Svara
 23. Emma

  Håller med helt. Är man kraftigt överviktig så ska man inte rida. Nu går inte jag på storlekar, har ingen koll på hur högt storlekarna går upp. Även om hästar är stora djur är dom inte gjorda för att sitta på och är man överviktig och kanske inte har full koll på balansen så man sitter och skumpar på dessa stackars hästar tycker jag det är fel. Sen så har självklart inte alla normalviktiga koll på balansen heller. Det är ingen självklarhet att få rida, vill man rida är det inte så jävla svårt att gå ner i vikt för att spara på hästarna. Man får väl se vad man vill mest. Såg också att någon ansåg att detta var näthat vilket är helt fel, detta är vad du tycker. Du är rädd om hästarna, stå fast vid den åsikten, folk måste vakna upp lite.

  Svara
 24. hoppryttare

  Men hallå nu får ni alla ta och kamma till er.
  Visst håller med till en del men nu är det så att du kan väga 300 kilo och rida full blod och vad du vill.
  SÅ länge hästen orkar bära upp sig rätt.
  Å har rygg muskler jag är dressyr ryttare å ridlärare och väger 90 kilo inte dör mina hästar.
  Av att jag e fet och måste ha störe ridkläder.
  Allt beror på hur hästen är musklad och om du kan balansera dina extra kilon.

  Svara
 25. Tjej från Finland

  Herregud endå!!!
  Understöder definitivt hoppryttarens kommentar!!!

  Dethär va de värsta jag någonsin hört!!
  Väx upp människa!!
  Bara för att man behöver ha en större storlek på ridkläder så betyder det INTE att man är överviktig!!
  Under mina 17år inom hästbranchen och jag har då ALDRIG hört att nån ridakola sku ha viktgräns på stora hästar!!
  Ponnyer håller jag helt klart med om att dom behöver kanske en viktgräns, men inte fulltstora hästar!!

  Och att man sku utsätta sin häst för stora ryggproblem bara för att man har lite övervikt, SKITSNACK!! Det är nog värre att ha en dåligt anpassad sadel!!!

  Väx upp människor!! VÄX UPP!!!

  Svara
 26. Linda

  Tycker att om man är sjukligt överviktig (vilket är helt olika på olika personer p.g.a. längd m.m.) så ska man för sin egen skull gå ner i vikt. Att man också tar hänsyn till hästen är en självklarhet oavsett hur mycket man väger. För som det sagts så kan en lätt, obalanserad ryttare göra mer skada än en stor, balanserad.

  Skillnaden är att inlägget börjar med ”Läser ofta om stora ryttare som önskar större storlekar på utrustning och kläder. Jag tycker att är man är sjukligt överviktig borde man gå ner i vikt istället för att specialbeställa kläder.”
  Det är alltså en klar antydan att stora storlekar = sjuklig övervikt.
  Alla som behöver större storlekar på kläder (och uttrycker en önskan om det) inte är sjukligt överviktiga och inte kan göra någonting åt det. Dessa personer (som tex jag) behöver få tillgång till större storlekar.
  Så varför inte vara en god medmänniska och se till att hjälpa de som behöver större storlekar istället för att sitta hemma framför datorn och ha förutfattade meningar. Samt peppa de som är överviktiga och försöker gå ner i vikt istället för att tala om dem på nedlåtande sätt.

  Svara
 27. sjuksyrra

  Många säger att man inte bör rida om man är sjukligt fet. Vad anser ni är sjukligt fet?
  Många verkar gå efter BMI vilket inte stämmer i många fall. Det finns personer som är 1,59 cm äger 67-70kg men ändå har tum 27 i vanliga jeans.
  Så snälla ni, sluta att stirra er blinda på vikt. Det handlar mer om att kroppen ska vara hälsosam och tränad, struntsamma om man är 1.69 och väger 100kg. Det betyder inte att man är sladdrig för det. Utan det kan lika gärna beror på muskler.
  Dessutom klarar hästen att bära 1/5 del av sin egen vikt. Vilket betyder att en häst på 800kg kan bära en person på 160kg.
  Så sluta upp med diskussionen och lev livet 🙂

  Svara
 28. Ebba

  Detta var det värsta jag läst! Jag blir så arg, ledsen och ja rent av besviken på alla er som tycker att detta låter relevant !
  Jag själv väger runt 90, går på ett ridsportsgymnasium och tider minst 5 gånger i veckan. När jag började för lite mer än ett år sen vägde jag över 100 kg och det har tagit ett år att komma hit, visst jag har många kilon kvar men allt räknas.
  Det jag egentligen vill säga att även om man bestämt sig för att gå mer i vikt tar det TID! Det går liksom inte på en dag, jag har gått mer helt utan hjälpmedel förutom träning och det jag älskar mest RIDNING.
  Det är ett felaktigt sätt att uttrycka sig att ”överviktiga ej borde få rida” och vet du varför ? För att ridsport är en FOLKSPORT.
  Alla ska få vara med och det ska inte spela någon roll vilka förutsättningar man har det kan ju till och med svenska ridsportsförbundet stå bakom. Det är son att säga att ”överviktiga” barn inte dka få gå i skola.
  Ridningen är motivationen till min vikt gånger oxh till min fortsatta vikt minskning, men ja man får tänka sig för men vet ni ? De flesta som väger samma eller mer som mig är så väl medveten om det så jag lovar er att de tänker på hur de ska göra det så bra som möjligt för hästen även om ni utomstående inte ser det.
  Jag vet att detta inlägg är gammalt men fy fan det var något av de värsta jag läst, kom ihåg att man kan lyfta detta ämne på ett bra sätt eller på ett dåligt sätt och det är så viktigt !

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *