Gästinlägg – får vem som helst sko?

Behöver man som hovslagare varken ha vett eller ansvar…..eller annorlunda uttryckt – bör vilken idiot som helst sko hästar???

Vi fick för en dryg vecka sedan hem en ny häst till gården. Genast såg vi att hovarna var i stort behov av renovering och häromdagen fick hästen en väl behövlig om-skoning av vår egen fantastiske hovslagare. Detta konfirmerades då ( vilket även noterats av oss tidigare ):

* Hennes samtliga skor var upp till två storlekar för små – och dessutom i olika storlekar vilket inte var befogat av hovens karaktär. Skorna satt mer eller mindre på framkanten av hovarna fram. Bakre delen av hoven var oskyddad liksom kanterna.

* Hon hade dessutom baktill en framsko och en baksko.

* Hovarna var ordentligt assymetriska / dåligt formade.

* De snösulor som satt på var inte klippta / formade efter skorna – de stack ut på utsidan och på insidan var det så trångt att hovarna inte gick att kratsa ordentligt – dålig hovmiljö.

* Spikarna var inte ordentligt avklippta utan stack ut som skarpa knoppar runtom hovarna.

Denne s k ”hovslagare” som lämnat ifrån sig detta vedervärdigt utförda arbete är en travamatör som skor på sin fritid – runtomkring i Umeå. Jag hoppas att denna information når honom och att han var vett att skämmas ögonen ur sig – vill någon veta vem det är så maila (linda.west@live.se). Som ”hovslagare” har du ett ansvar mot såväl häst som ägare – du tar ju dessutom betalt för din tjänst – eller som i detta fall ”otjänst”. Det är du som ”hovslagare” som utför hantverket och ska vara experten vad gäller kvaliteten på arbetet – inte ägaren sin inte kan förväntas ha dessa kunskaper. I detta fall saknar denne man såväl vett som ansvar. Vi har själv i nödläge utnyttjat denne s k hovslagare som skodde en häst på 15 min och sedan gjorde sig oanträffbar då han tyckte den andra hästen var för ”stor” att hålla på med trots att läget var akut och han lovat hjälpa då vår ordinarie hovslagare var sjukskriven.

Jag hoppas denne man kan hitta någon annan fritidssyssla framöver!

En reaktion på “Gästinlägg – får vem som helst sko?

  1. Ida

    Jag vill hålla på med hovslageri, men innan jag är utbildad så håller jag mig enbart till verkning då jag vet med mig att jag kan det..
    Skoning anser jag man bör vara utbildad för eller iaf fått lära sig genom att ha gått som lärling..

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *