Gör ditt eget anatomiska träns!

Jag har länge velat ha ett träns med brett nackstycke som är utskuret för öronen. Var väldigt sugen på ett PS-träns men när dom berättade att man bör använda nosgrimma till deras träns backade jag. Nu är jag inte direkt någon som försöker predika om nosgrimmors vara eller icke vara, men JAG tycker bäst om så få remmar som möjligt vid hemmaridning.

mh

Jag har alltså knåpat ihop en egen variant, köpte anatomiska nack-paddar från Mountain Horse hos Horsemeup i 2 olika storlekar. Trädde på nackstycket av tränsen (tränsen = bestående av nackrem+sidostycken+pannband) och tadaaaa! Anatomiska träns för billig peng!

mh2 mh3 (Nyputsade på bilden, kommer ej vara slemmiga i fortsättningen hehe)

Ville först prova hur det satt och hur storlekarna var, sen har jag tänkt köpa likadana till ALLA hästarna så de får det mjukt bakom sina öron.

Älskar verkligen när man hittar ett bra budgetalternativ till något man vill ha, speciellt när man har så många hästar som vi har – istället för 1 anatomiskt träns för 1500-2000kr kan jag köpa 10 paddar för 1499kr och göra om ALLAS träns! Bra va?

20 reaktion på “Gör ditt eget anatomiska träns!

 1. Katarina

  Shit vilket bra tips! Tack tack 🙂 Hade ingen aning om att man behövde ha alla remmar för PS-tränsen (har hört det om dyon däremot men de är ju uppbyggda på ett lite annat sätt)

  Svara
  1. lamias Inläggsförfattare

   Dom har 2 remmar på sidan, en för bett och en där nosgrimman sitter så det blir en rem över på PS precis som med dyon 🙂

   Svara
 2. Elvira - Baraelvira.se

  Kanon ju! Det är också anledningen till varför jag själv inte gillar PS-tränsen så mycket, för att nosgrimman är obligatorisk. Toppen att kunna ha ett fördelat nacktryck på sitt eget träns utan nosgrimma om man, som i mitt fall, föredrar det! 🙂

  Svara
 3. emelie

  Det anatomiska nackstycket gör väl endå bäst verkan när det även är en aning bakåtskyret? Har inte studerat ps tränsen så noga är inte säker på hur mkt mer utrymme det är bakom öronen.

  Svara
 4. Emily

  Jättesmidigt, har också gjort så med några träns, nästan bättre än en fast padd för det kan röra sig lite mer och känns mer flexibelt 🙂

  Svara
 5. Jessika

  Smart! Jag har tänkt precis samma om PS-tränsen, de verkar ju bra osv men jag vill kunna ta av nosgrimman utan att ha lösa remmar hängandes och det känns som att typ 70% av priset på PS-tränset ligger i just nosgrimmorna… Du får utvärdera ditt hemmabygge och skriva hur det sitter på hästen och hur det är att rida med! 🙂

  Svara
 6. Caroline

  bild! alltså på hur det sitter på hästen… har själv ett kärt träns som inte är anatomiskt och är inne på att byta. Har provat både Dyon, Hööks och PS, men på min häst ligger den utskurna delen av nackstycket fel, så att de istället skär in mer bakom öronen än ett vanligt träns. Useless! Hade jag både kunnat behålla favvotränset och gjort det skönare = bästa dealen!

  Svara
  1. Bea

   Prova med stt ha ett större ( längre ) pannband det har jag på mina hästar och det ger mindre tryck på öronen.

   Svara
 7. Pingback: Några frågor och svar | Lamia - Hästblogg

 8. Tove Eriksson

  Hejsan. Funderar själv på att köpa dessa nackskydd till mina träns. Vad för storlek har du på nackskydden, samt vad har du vanligtsvis för storlek på tränsen som nacksskydden sitter på?

  tacksam för svar!

  Tove

  Svara
 9. Sara Åström

  Eller rättare sagt, vad går du in på för underkategori för att hitta dem? Sökte under träns men fann inget..

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *