Haaaaalleluja hästapålle

Min häst hoppar och springer som en häst! Prisa gud! Dags att anmäla till en tävling och öva vidare där!
Som jag slitit mitt hår, lipat och nästan velat sluta rida. När man testar allt man själv kommer på och alla råd man får och hästen ändå bara studsar fram och får något frispel vid minsta inverkan från sin ryttare.

Att backa ner till dagisnivå och travhoppa har lönat sig. Bora hoppade igår ett par hinder på 110-115cm i galopp med ganska tvära svängar utan att kasta sig mot hindren, studsa eller bli hysterisk på något sätt.
Tidigare har det varit problem med bland annat;
1. Svängar. För att svänga behöver man som ryttare inverka på något sätt, vilket gett hästen som redan är på helspänn psykbryt.
2. Hinder. Vilket hinder? Ben överallt, häst överallt, hoppar ibland typ 2 meter över eller slänger sig rakt igenom alla bommar. Vaddå fokus? Hysterisk häst, knockar sig själv i skallen, ser inte vart hon själv springer och gud vet vad.

Nu tänker hästen. HON TÄÄÄNKER! Hon är nere på marken och lägger märke till var bommarna finns, när det blir jobbigt att till exempel galoppera samlat BRYTER HON AV till trav istället för att kasta sig iväg. Det är så basic. Det låter så barnsligt enkelt, vilket det också SKA vara. Men när det inte ÄR så enkelt känns det helt underbart att det går åt rätt håll. Vi töntar vidare med våra dagisövningar ett bra tag till, så länge hon känns lugn och avslappnad vill jag inte pressa henne så det slår tillbaka.
Nästa år – då kanske vi kan satsa på tävlingsbanan, rida på tid och gå upp i klasserna. Tills dess ska allt fokus ligga på att allt ska vara lugnt och fint. 

borabora2

4 reaktion på “Haaaaalleluja hästapålle

 1. Jessica Olsson

  Jag blir så glad av att läsa det här inlägget, din glädje över att ditt hårda jobb lönat sig lyser verkligen igenom! BRA JOBBAT!!! Själv hade jag inte ens övervägt att sätta mig på en så svår häst (baserat på vad jag sett på de filmer du publicerat tidigare), du är verkligen modig!

  Svara
 2. EMma

  så himla härligt att se en hoppryttare som rider sin häst
  utan nosgrimma och remmar som stänger igen käften! 🙂

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *