Nervös vid tävling del 2

Då går vi över till orsak nummer 2 varför tävlingar kan göra en nervös – att man är nervös för själva ritten. Att man ramlar av, gör något fel eller det helt enkelt bara går skitdåligt.

Jag förutsätter att när man åker på tävling kan man hoppa samma höjd hemma utan problem och känner sig trygg med det, så varför blir man då så nervös när man väl ska göra samma sak på tävling?

Att det finns mycket folk som ser på kan vara ganska läskigt. Men du och din häst är ju trots allt trygga tillsammans, ha det i åtanke när du går in på tävlingsplatsen. Ni vet ju vad ni ska göra inne på  banan – koncentrera dig på hästen, varenda galoppsprång, var nästa hinder står och så vidare och försök stänga av alla tankar om vem som tittar. Det är bara du och hästen nu.

Händer något oväntat som att hästen tvärnitar eller du får lov att lägga en volt – få inte panik utan ta några djupa andetag och gör en ny anridning. Misstag händer alla och det är aldrig något man ska ta med sig hem i minnet och må dåligt över. De flesta som tävlar har någon gång haft dåliga resultat, ramlat av eller blivit utesluten. Man får ta det för vad det är och tänka att det inte är blodigt allvar. Vi tävlar väl för vår egen skull för att utvecklas o bli bättre? Det ska vara kul! Känns allt riktigt dåligt efter några språng kan man ju dessutom utgå och ladda om batterierna till nästa gång och få en bättre känsla då.

Jag tror nyckeln till att kunna tävla avslappnat är att lära sig fokusera på rätt saker. För att komma dit finns det många vägar, att ”se” ritten framför sig (mentalt) och att det går bra innan man ska rida, att varva ner och t.ex. lyssna på musik en stund eller att helt enkelt tvinga sig att stänga av nervositetskänslor för att inte göra hästen spänd. Vad som än fungerar, testa dig fram! Jag kan vara spänd eller nervös för att befinna mig på tävlingsplatser men sekunden jag sätter mig på en häst försvinner det. Har egentligen aldrig haft nervositetsproblem för själva ritterna men för mig fungerar det bra att bara fokusera på hästen och banan, ingenting runt om. Och att se det som en rolig grej, det ska ju trots allt vara kul och inte en tävling på liv och död! Ibland går allt super och ibland lite sämre, men ser man det som en kul grej kan man bara skaka av sig sämre rundor och ta nya tag till nästa gång.

failSom sagt, vi alla har haft våra sämre tävlingsstunder…

ubbe130….Men också bättre!

4 reaktion på “Nervös vid tävling del 2

 1. Jessika

  Bra skrivet! Jag blir aldrig nervös på dressyrtävlingar men alltid på hopptävlingar, nervositeten kommer på framhoppningen när det är ekipage högt och lågt och jag känner mig som den ”sämsta” ryttaren på plats… Så efter att ha läst dina inlägg om nervositet på tävling så funderar jag på om det inte är orsak 1 som jag blir så nervös av, all stress och allt folk, mer än själva ridningen. Intressant, det har nog aldrig riktigt slagit mig innan!

  Svara
 2. Alexandra

  Eftersom du verkar ha himla bra tips om nervositet, du har inga tips mot rädsla? 😉 Åkte av min häst i somras och bröt ryggen, allt var väldigt traumatiskt då jag var tvungen att ta bort min häst medan jag fortfarande låg på sjukhus.. Så nu försöker jag ta mig tillbaka i sadeln, ridit 5 ggr och det har ändå gått bra. Men jag är långt ifrån trygg där uppe.. Super trist då jag verkligen varit en tjej som aldrig bangat för de värsta och alltid haft skinn på näsan men just nu är det snarare tvärtom. Men jag försöker och kämpar men det är en lång bit. Så har du några tips på lager, dela med dig!! 😉 Tack för en jätte bra och ärlig blogg. Lycka till, Kram.

  Svara
 3. Lina

  Jag blir nästan aldrig nervös på tävlingar men jag vet att när jag blir det så är orsaken oftast pga min häst.
  Hon kan verkligen vara ett nervvrak och kasta sig för lilla minsta och då blir man genast mer nervös och börjar tänka negativt.
  Däremot är jag alltid nervös inför dressyrtävlingar, vad kommer hända, glömmer jag programmet osv…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *