Nervös vid tävling?

IMG_0515.PNG

Som jag ser det finns det 2 orsaker varför tävlingsplatser kan vara psykiskt påfrestande;

Nummer 1: Det sociala. Att vara bland mycket folk, stressen med att passa starttider, hålla koll på sig själv, hästen och allt runt omkring.
Nummer 2: Nervositet för själva ridningen och resultat.

Tänkte dela med mig av mina tankar kring detta i 2 olika inlägg.

Om vi börjar med problem nummer 1 känner jag igen mig mycket väl. För mig är det jobbigt att vara bland mycket folk och det gör mig väldigt stressad, tills sekunden jag sitter på en häst och glömmer allt annat. Jag tror det är en träningssak, ju fler tävlingar man tar sig ut på desto lättare kommer det kännas. Ha med dig någon som kan hjälpa dig, till exempel någon som gör i ordning hästen medan du går banan. Ta bort så mycket stressmoment som möjligt så du kan fokusera på DITT jobb – att lära dig banan och att rida. Försök släppa allt annat och tänk inte så mycket på vad alla andra gör, när du har en stund över är det inte fel att sätta sig med en kaffekopp i ett hörn och bara andas.
Tänk på varför DU är där – för att starta med din häst och ha roligt tillsammans som ekipage. Det är vad du ska fokusera på. Det finns inga krav på att man måste springa omkring och vara social med allt och alla och man är inte otrevlig för att man håller sig lite för sig själv, speciellt om man har vissa svårigheter. Blir man stressad eller får panik, ha en vattenflaska med dig och sätt dig i bilen en stund och bara andas. Nollställ hjärnan, pusta ut och återfå ditt fokus – det är ingen katastrof! Alla har vi våra egenheter. Tänk vad nöjd och stolt du kommer känna dig efter tävlingsdagen, oavsett resultat har du pressat dig själv och kanske plussat på lite i ditt ”modighetsförråd”. Du klarade av något du tyckte var jobbigt, och nästa gång kanske det går lite, lite lättare.

Mina råd är alltså att ha någon man känner med sig som kan hjälpa till, att fokusera på vad man själv har för uppgift och inte tänka så mycket på vad som händer runt omkring. Ta bort så mycket stressmoment som möjligt så du bara går banan, rider fram och gör din tävlingsritt. Glöm inte att klappa dig själv efteråt och känn dig stolt oavsett vad resultatet blev!

En reaktion på “Nervös vid tävling?

  1. Emmy

    *lägger mig i ditt superbraiga inlägg* 😉

    95% har ju någon med sig, som hästskötare. Den personen som följer med ska då vara någon man känner sig riktigt trygg med och som dessutom kan tävling, så frågeställningar inte dyker upp längs vägen. Den ska också hålla koll på hålltider och ha ordning på sitt åtagande.

    Inlägget var superbra, jag tror många inte ger sig ut bara för stressen är för stor. Du punktade upp bra! Sista jag vill tillägga är att man inte ska ha för höga mål. Man ska inte tänka sig en pallplats första tävlingen utan nöja sig med dagen, att man kom dit och kunde genomföra sin ritt. 🙂

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *