Preliminärt avslag – Tack igen, Norrlands universitetssjukhus!

Denna helg har varit fruktansvärd. Jag skrevs ut samma dag som sjukhuset skulle stängas för semester och under den perioden hade sjukhuset en 400% högre belastning än tidigare sedan någon månad tillbaka.
Kände ofta att man hastade igenom mitt fall, inte själva operationen men med dokumentation, information och liknande. Vid utskrivningen kollade man snabbt att jag såg rak ut och att såret läkte som det skulle, vilket det såg ut att göra. Däremot fick jag ingen information om vad jag kunde förvänta mig den kommande tiden som t.ex.
– Vilka komplikationer kan förekomma? Vad bör jag vara uppmärksam på?
– Hur aktiv kan jag vara och i vilken takt kan jag trappa upp?
– Vad kan jag egentligen förvänta mig kommande månader, hur ska det kännas och utvecklas?

Jag visste ingenting. Det jag fått veta NU är att jag ska fortsätta ha nackkrage under 6 månader, och jag får inte belasta axlar/nacke någonting. Inte två kilo, inte ett, jag ska inte lyfta någonting. Eftersom jag inte vetat om detta hade jag överbelastat kroppen och gjort alla fel man kunnat, så jag har haft en riktigt jobbig helg med kraftiga smärtor trots höjda doser smärtstillande.

I alla fall, dagens nyhet är att jag fått preliminärt avslag på min ansökan om ersättning för magnetröntgen i London. Trots att ansökan godkänns för de flesta andra numera och Försäkringskassan gått ut med riktlinjer om att undersökningen är godkänd och ska ersättas.

Varför fick då jag avslag?

Vid ansökan om ersättning för undersökning/vård inom EU ska Försäkringskassan alltid tillfråga en sakkunnig inom patientens landsting som rutin, för att undersöka om den typen av undersökning erbjuds inom landstinget så man kan beräkna vilken ersättningsnivå som gäller. Då jag sökte ersättning för den upprätta magnetröntgen i London har jag fått ett preliminärt avslag då Neurologkliniken i Umeå blev tillfrågade som sakkunniga från Försäkringskassan och nekade till att undersökningen skulle vara relevant eller metoden validerad. Patienter från andra landsting ersätts för samma undersökning, enligt Försäkringskassans egna riktlinjer framgår att denna typ av röntgen ger tillräcklig information för vidare utredning och behandling och ersättning ska beviljas – och på Sahlgrenska har man precis köpt in en upprätt röntgen då den bevisligen ger den informationen som behövs för att utreda skador och man insett att både vid röntgen och MRI under belastning (stående/sittande) får man ett mer rättvisande resultat än den traditionella då man ligger ner.

Mitt avslag beror enbart på Neurologklinikens kommentarer, i mina journaler framgår det att INNAN jag åkte till London stöttade de undersökningen och skulle komplettera med övrig röntgen (för bl.a. kärl). EFTER de fått resultaten ville de inte hantera mitt fall alls och jag var inte välkommen som patient längre. Så deras svar till Försäkringskassan var att nej, denna undersökning är inte godkänd – och de svarade nej på om undersökningen (upprätt magnetröntgen) förekommer inom landstinget – trots att Norrlandskliniken i många år haft en upprätt magnetröntgen som använts enligt vetenskaplig evidens, men som inte kunnat ta bilder på just nacken.

Ibland tror jag allt är ett dåligt skämt, men de verkar vara seriösa. Trots att man erkänt att man saknar kunskap totalt kring mina skador ska jag inte få hjälp från något annat håll och man anser ändå att man kan uttala sig om mitt fall och neka allt som skulle varit en hjälp för mig på något vis. De lämnade även en kommentar om att deras rekommendation istället var fysioterapi, jag undrar bara varför de aldrig gjort det under hela tiden jag varit patient där?
Fysioterapi har jag dessutom behandlats med i över 10 år, men trots det hade inte nacklederna eller halsvenen ”lagat sig” och en kota var ändå intryckt i hjärnstammen.

Senaste åren har jag dessutom gått flitigt hos naprapat, osteopat och även akupunktur FÖRUTOM fysioterapin då jag inte vetat vad felet i nacken varit – men ingenting har hjälpt, kraniet sjönk ändå ner över ryggraden och kotorna gled mer och mer ur sina positioner. Sista månaderna innan operationen var jag ett kolli som bara kunde ligga i ett mörkt rum med öronproppar och ispåsar runt huvud/nacke och inte kunde se något på ena ögat eller formulera en mening rätt varken i tanken eller i tal, men nej.Enligt Umeås neurologer var jag en ung, frisk tjej som inte skulle undersökas eller få vård i Umeå, Sverige eller övriga världen. Som att jag frivilligt vid inte ens fyllda 30 ville se livet gå vidare utanför mitt fönster utan att jag ens kunde äta eller ta mig till badrummet själv, totalt isolerad från familj och vänner utan möjlighet att ta mig hemifrån. De har verkligen motarbetat mig från första sekund och när jag såg vilka Försäkringskassan tillfrågat som sakkunniga förstod jag direkt att någon ersättning kunde jag se mig om i stjärnorna efter.

En reaktion på “Preliminärt avslag – Tack igen, Norrlands universitetssjukhus!

  1. Malin

    Hej Lamia!

    Följt din blogg ett längre tag sedan jag själv var aktiv med hästarna. Måste bara få lämna en kommentar om hur dåligt du verkar bli bemött av sjukvården trots att du behövt den. Detta borde tas upp i media om du orkar framöver. ex uppdrag gransking eller liknande? Känns som att detta problem har säkert fler drabbats av och det borde absolut ske en regeländring av detta. Självklart borde man få hjälp över landets gränser när kunskapen inte finns här hemma!!
    Önskar dig en stor krya-på-dig hälsning. vh Malin

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *