Ska ridning gå ut på bråk?

Det här inlägget skrev jag som gästbloggare hos Hästlycka.se för ett tag sen, tänkte publicera det här också om någon missat!

…………………………

Idag tänkte jag ta upp ett ämne jag stött på många gånger – nämligen ryttare som jagar problem och vill provocera fram protester.

För att ta ett exempel som jag nyss läst om;
En häst tycker det är jobbigt när man ställer för mycket krav och reagerar med att sticka iväg eller lägga av ett antal rejäla bocksprång.
Ryttaren tycker det är en jättebra idé att provocera fram detta och hoppar ivrigt upp och pressar hästen för att den ska brista i psyket så snabbt som möjligt. Hästen får ett utbrott, ryttaren får ett större utbrott och känner att äntligen fick hon, eller han vinna.

Vad ÄR det här för något? Sen när ska ridning gå ut på att bråka? Motsatsen är inte heller rätt, att totalt undvika saker som KAN leda till minsta lilla krångel från någons sida men det finns ju ett mellanting. Att inte pressa någon över sin gräns. För att utvecklas måste man komma nära gränsen, men att pressa långt över den förstör bara för alla. Det finns alltid vägar runt och känner man att man är nära någon bristningsgräns – gör något annat en stund! Ta ett varv i skritt, byt övning eller låt det räcka. Nästa gång kan man förhoppningsvis göra om samma sak man tränat på ännu bättre, och kanske pusha lite, lite till. Lite i taget utan att ta sig vatten över huvudet. Provocerar man fram bråk har man redan förlorat, ridning är ett samspel där TVÅ ska trivas och utvecklas tillsammans. Inte bara en.

De flesta ”bråk” uppstår nog när man överskattar sin egen förmåga, eller envisas med att pressa in en häst i en färdig mall som till exempel hopp eller dressyrhäst – när den egentligen kanske lämpar sig bättre till något annat. Alla hästar har inte mentalitet eller steg för att gå höga klasser i dressyr, och alla har inte mod eller teknik att ta sig över stora hinder. Vissa passar utmärkt som skogsmullar eller trygga barnponnyer och det gäller att hitta rätt häst för sitt ändamål – och efter sin egen förmåga och ambition givetvis.

mumindress2

Har ni också reagerat på detta?

 

6 reaktion på “Ska ridning gå ut på bråk?

 1. Emily

  just detta är varför jag lämnat dressyrsporten och tävlandet mer och mer och varför jag också har svårt att kolla på tävlingar, man ser sååå mycket av detta! Ridning som fås fram genom tvång istället för att göra det roligt och enkelt och få hästen att vilja ställa upp för att det ger den något positivt istället för att den blir tvingad och blir rädd att få stryk :/

  Svara
 2. Ida

  Du är klok, som alltid.

  Håller med Helt & fullt!

  Alltför ofta ser man exempelvis på träningar hur hästen ska straffas då den stannar.
  ”Ge på den där!”

  Eller kommentarer som:

  ”Om h*n stannar så ska den veta att den gör fel!!”

  Nä fy fan. Hur kul kan det vara att behöva sitta & spöa & jaga runt sin häst på en bana?

  Vill inte hästen hoppa, så vill den inte.
  Kanske finns en jätteduktig westernhäst där istället?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *