Tankar om att köpa unghäst

Eftersom fler och fler väljer att köpa unga hästar tänkte jag bara dela med mig mina åsikter. Skulle nog inte rekommendera NÅGON att köpa en häst under 3 år, om den verkligen inte vet vad den gör gällande hantering.

Problemet med så unga hästar är ingenting som har med inridning och liknande att göra, utan helt enkelt att folk hanterar dom fel.

Även om man har ridit hela livet och tävlat SM, så betyder det inte automatiskt att man är redo för att ha en unghäst.

Hästar kring 1-3 år är fortfarande småbarn, dom KOMMER ta alla chanser dom får till att busa och dom HAR INTE något vett över huvudtaget. Saker man lär dom, glömmer dom snabbt om man inte är konsekvent – och man måste ha oändligt med tålamod.
Det finns ingen guide i ”Så tränar du din 1 åring” och så funkar allting perfekt, utan man behöver ha varit omkring x antal hästar och kunna läsa av dom innan dom reagerar. Det är sånt som kommer naturligt efter att man hållt på med hästar ett tag.

Det krävs bara att hästen testar sina gränser EN gång och man handlar fel – så kan man ha ett stort problem. Det kan vara att hästen stegrar, biter eller gör något annat man inte uppskattar. När man hanterar ”hästbarn” måste man reagera extremt snabbt. Och ha tålamod. Det är faktist ett barn, om än stort!

Hästar uppemot 5-6 år tycker jag det är okej att man skaffar även om man inte är unghästvan, man lär sig tillsammans och en häst i den åldern har oftast lärt sig hur man uppför sig. Men hästar 3 år och under tycker jag bara man ska skaffa om man verkligen vet vad man gör, det är då hästen formas och mycket kan gå fel.
köptes som 3-åring i tyskland av en 13 åring som skulle rida in henne. Flickan blev rädd, hästen blev rädd och hon kom sedan till oss i Sverige och var både ohanterbar och oridbar. Hon var ärligt talat livsfarlig.
Nu går hon att hantera men det går inte att slappna av en sekund i närheten av henne, hon är otroligt opålitlig. Där har ni ett exempel på hur saker som går fel i unga år kan totalförstöra en häst, hade hon hamnat rätt från början kanske hon varit en helt annan häst? Nu litar hon inte på någon, och hennes sätt att reagera varje gång hon blir rädd (kan vara för nåt som rör sig, någon hink som är flyttad m.m – minsta lilla) är att attackera den som står närmast.
Känns jättejobbigt att skriva det här, en så fin häst som kunde blivit så bra – ingen vet hur hennes framtid ser ut nu…

Skriver inte det här inlägget för att avskräcka, utan vill mer bara poängtera hur viktigt det är att man inte tar på sig en häst man inte klarar av att lära och uppfostra. En häst är ett stort djur, blir saker fel kan det vara livsfarligt!

Vad tycker ni? Vill gärna veta era åsikter också!

Goldie

 

8 reaktion på “Tankar om att köpa unghäst

 1. Lina - Team Hippoteket

  Håller med till viss del men någon gång ska vara den första och alla har inte möjlighet eller pengar att köpa en 5-6-åring eller att träffa yngre hästar innan. Agerar man med förnuft och tar hjälp om det uppstår problem så tycker jag inte att det är dumt att skaffa en yngre häst. Sedan tycker jag inte alls att "barnhästar" tar varje tillfälle i akt att busa, men olyckor kan givetvis alltid ske, oavsett om det är en gammal eller ung häst.

  Svara
 2. mickis

  Håller med dig!! Vissa som inte har kunskapen och inte har råd att köpa en häst över 3-4 ska vänta tills dom har råd och inte bara köpa, vissa överskattar sin kunskap alldeles för mkt!

  Svara
 3. Hanna

  Det är alldeles för lätt att förstöra en häst och så svårt att försöka fa ordning på en felhanterad häst :(jag tål inte resonemanget 'nån gång ska vara den första' eller att alla som håller på med unghästar varit 'gröna' nångång. Det är väl en sak ifall man står så till så man kan fa hjälp i princip hela tiden av vettigt och erfaret folk men dom som köper unghäst i tron om att dom är bäst och kan allt och dessutom inte har tillgång till hjälp, det slutar oftast på ett dåligt sätt :s

  Svara
 4. Linnea

  Bra text! Det är bra att du lägger ut såna här inlägg, nu förstår jag att det är väldigt svårt att rida in en häst 🙂

  Svara
 5. Sussi

  Jag håller med fullstädigt. Har haft mkt unghästar på inridning, och de absolut värsta är de som är överhanterade. En unghäst ska vara häst och absolut inte överhanterade. Har fått en hel bunt ohanterade hästar o de är absolut de som har den bästa inställningen.

  Svara
 6. Caroline

  SV tack ja det är underbart vill alltid använda det nu;)
  ang ditt inlägg ovan så håller jag med och jag stör mig enormt mycket på den senaste trenden där tjejer under 18 år skaffar en 1 åring som första häst och sedan har de så bråttom för det är ju tråkigt att ha en häst man int ekan rida så de ska börja sitta på den och rida som nybliven 2 åring…
  Är man van vid hästar och framförallt har hanterat många svårhanterade hästar så faller sig de mesta naturligt men ibland kan unghästar överraska även en själv;)

  Svara
 7. Julia - tävla om röda Premierelindor på bloggen!

  Kan inte säga annat än att jag håller med! Sedan tycker jag att det finns vissa människor som inte är några "unghäst-människor". Det handlar till stor del om att ha det naturligt i sig. Jag tycker inte bara upp till 3 år, utan upp till 5 år. För när de är 4 så är (de flesta) som kaxigast och får sin utbildning.

  Jag menar att vi säger såhär: En tjej får en 4-åring import som knappt blivit inriden. Hästen är ur-lugn, kanon att hantera och bra på alla sätt. De börjar satsa på hoppning tillsammans. Sen POFF! Hästen blir skadad, sedan visar det sig att den har "ridits sönder" och kan bara fungera som sällskapshäst framöver.

  Okej, nu var jag övertydlig. Men jag ser måååånga liknande historier. Skrämmande men sant.. Hmm, nu blev det säkert en rörig text :p Hoppad du förstår!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *