Uppgiften som uppfödare

Har inte varit i stallet mycket alls senaste dagarna då jag varit sjuk, men idag stod jag ute ett tag extra och myste med alla hästar. Fotade massor av bilden på fölen, och när jag kom hem kikade jag på lite klipp på dom.
Måste säga att jag är så sjukt glad för alla våra egenuppfödda ”barn”! Crescendo och Sienna som är 1½, Allegra och Andante från i år.
Dom är lugna, SNÄLLA, lekfulla och nyfikna. Verkligen supertemperament. Hugo blir 2 år i april, fortfarande hingst och min lilla knähund. Han är så snäll och kramig! Idag när vi hade Hugo och Mumin i vår provisoriska hage (ridbanan) stod jag och kramades lite med honom, och när jag gick följde han med till grinden och stod och lutade sig. Marie stod brevid och sa att han såg så ledsen ut i ögonen! haha. Elbandet vid grinden knäppte och han visste verkligen att man inte borde röra dom. Men han sträckte sig efter oss, och blundade med hängande läpp och såg jättedeprimerad ut! Haha han ser helt sjuk ut ibland. Han älskar uppmärksamhet och att bli kliad på 🙂

Vi har valt hingstar som ska ge bra hoppföl, och planerat ut alla nogrannt till våra ston – förutom Hugo då Trixie var dräktig i 6 månaden då vi köpte henne. Honom fick vi på köpet 😉
Hittills har vi 4 föl med 3 hingstar;
Crescendo WG (Hugo) – Utah Van Erpekom – Hamlet (Trixie är mamma)
Andante WG (Dante) – Helbror med ovan
Allegra WG – Cardento – Wind Dancer (Goldie är mamma, Goldie hoppar ÖVERLÄGSET bäst av alla hästar jag suttit på)
Sienna WG – Robin Z – Jaguar Mail (Min fd tävlingshäst, numera mammas ridhäst Peachie är mamma, och hennes mamma är varmblod så vi fick med både det och fullblod 😉 haha)
Det var någon som undrade om hingstval i frågestunden så jag lägger upp våra tankar om det i ett videonlägg när jag får tillbaka min röst.

Iaf, våra föl ska ha förutsättningarna för att gå svårklass – Men framförallt TREVLIGA och snälla, som man ska älska att vara nära. Dom är pussade och kramade på sen dag 1, och det märks! Inridning m.m på trygga hästar är så sjukt, sjukt mycket enklare. Det lönar sig i längden!

Här är en film på årets föl i somras:

3 reaktion på “Uppgiften som uppfödare

  1. Julia

    Åååh, vill ha fölis igen! Det du skriver är så rätt. Vi har alltid hanterat Melroose från första stund, på ett naturligt sätt som gör att hon gillar vårt sällskap. Idag är hon typ världens snällaste 4-åring att pyssla med. Hon är så gosig, sällskapssjuk och snäll!

    Svara
  2. linnea

    Håller med om att de blir såå mycket enklare att rida in om de är hanterade från dag ett, ja är rätt klängig från början så när man väl är upp så blir de ingen big deal. Hur länge har du hållit på med avel? 🙂

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *