Varför nekar Försäkrinsgskassan operation?

Det finns ett patientrörlighetsdirektiv inom EU. Dock efterföljs det inte, vilket bland annat Stefan Sauk lyft i media den senaste tiden.

Man tänker ju att mitt och många andras fall borde vara enkelt i och med detta direktiv och rätten till vård i andra EU-länder. Saknar man kunskap eller möjlighet att undersöka/operera en skada i Sverige, då borde man ha rätt att åka till ett annat land inom EU där de har mer kunskap och möjlighet att hjälpa oss patienter.

Så SKA det i alla fall se ut inom EU. Det tycker inte försäkringskassan som kommer på nya sätt att neka ansökningar gällande vård utomlands varje månad.
Problemet i mitt och andra nackskadades fall är att kunskap saknas i Sverige. Vid en liggande MRI kan kotorna mycket väl lägga sig prydligt på rad, medan man tydligt ser på en MRI under belastning att de inte sitter ihop. Eftersom det är liggande MRI man använder i Sverige ser man inte skadorna till att börja med. Alltså tycker läkare att man ser helt frisk ut och kan neka vård av den anledningen.

Då skadorna inte syns med Sveriges metoder utför man inte heller de steloperationen som behövs. Däremot har man utfört dessa steloperationer på reumatiker. Men av anledningar som att huvudet sitter löst eller kotor som glider runt, nej. Läkare vet inte vad det innebär och kan inte heller läsa av våra bilder från upprätt MRI eller DMX-film. De vet inte hur CCI, AAI eller SAI ser ut och har inget intresse av att lära sig. Det är inte en accepterad diagnos i Sverige då man inte kan utföra en undersökning av skadan/skadorna.

Hos Försäkringskassan kan man ansöka om ersättning för vård i annat EU land – jag citerar från deras hemsida – ”Som mest kan patienten få ersättning motsvarande den kostnad hens landsting haft om vården hade getts i Sverige.”
Vid en ansökan kontaktar Försäkringskassan landstinget och frågar:
1. Erbjuds motsvarande vård inom landstinget?
2. Vad är kostnaden för denna vård?

Där är problemet. Svaret blir ju nej. Motsvarande vård ges inte. Diagnosen är inte accepterad, operationen görs inte i Sverige och Försäkringskassan nekar då ansökan om ersättning.
I en perfekt värld känns det som en självklarhet att en operation som är livsavgörande och inte utförs i ens hemland ska ersättas, men enligt Försäkringskassan ersätts operationen enbart om den görs(!) i hemlandet. Hade den gjorts i Sverige hade ingen av oss sökt hjälp utomlands till att börja med, vilket leder till ett riktigt moment 22.

Här har läkare Bo Bertilson uttalat sig om just denna situation:
https://mitti.se/nyheter/tvingas-utomlands-kritisk/?omrade=huddingeEn reaktion på “Varför nekar Försäkrinsgskassan operation?

 1. Klara Jasmin

  Jag tror tyvärr att resonemanget gäller svenska medborgare som redan befinner sig i ett annat EU land, dvs de måste inte åka hem till Sverige för att få vård. Det FK då gör är att titta genom ett sugrör och vägrar vidga sina vyer, deras enda direktiv uppifrån är att betala ut så lite pengar som möjligt oavsett konsekvenserna.
  Din situation är ju fruktansvärd och jag har inte alls samma problem, men jag är tyvärr van att bråka med FK så jag har lärt mig hur de tänker.
  Gråt i media, gör det till en stor grej, shame-a NUS inför alla, shame-a FK! Sök vård i andra landsting, vägrar de så shame-a dem också! Gör det till något nationellt, något alla vet om, då kan politikerna förhoppningsvis inte hålla tysta utan måste agera för att inte förlora sitt förtroende.
  Starta en insamling för operationen och lägg vikten på att göra problemet så stort och synligt som möjligt för det verkar ju ändå menlöst att försöka tjafsa med NUS eller FK, får du ut det här i media så kommer insamlingen sköta sig själv.
  Jag önskar dig all lycka till och hoppas att du får din röst hörd och din operation genomförd! 💕

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *