Blistring

Året är 2011 och det känns som att med dagens veterinära kunskaper och medel ska ingen ens tänka tanken på att experimentera med blistring själv.
….Men ändå får man höra om folk som gör det. Är riktigt upprörd nu faktist, men för att ta det i det stora hela;

Blistring är när man använder diverse sorters medel för att tillföra värme till olika delar av hästens ben vid t.ex. skador. Har man inte jättetur kan det fräta sönder huden och bli stora sår, och hästar med mycket vitt på benen (som bilden) kan ha varit mindre lyckade exempel av hemmafix. På travhästar kan man ibland se extremt svullna ben och mycket ärrvävnad efter sår, då blistring är mycket vanligare inom travet än ridsport.

Förr blistrade man hopphästar också. Blistrad häst som slår i bom – aj. Det gör dom inte om.

Har man inte råd att ta hästen till veterinär ska man inte ha häst. En häst är en levande varelse och ingenting man experimenterar med, speciellt inte när det kan bli så stora skador. Skulle någon i mitt stall tillföra en häst smärta med flit skulle dom åka ut fortare än kvickt.

Är ni för eller emot blistring?

21 reaktion på “Blistring

 1. Camilla

  det finns mer eller mindre starka blister, vet man hur det ska användas är det inga problem att göra det själv, men man ska absolut inte exprimentera om man inte vet vad man håller på med. det är min åsikt, själv skulle jag inte blistra, men känner folk som vet hur det ska göras och har sett det göras, utan otäcka följder.

  Svara
 2. Mikaela

  Förstår ännu inte riktigt vad det är för något, har hört talas om det och det låter inge vidare! Men kom att tänka på en sak, ganska många hästar har ttyp bara en eller flera små vita fläckar uppe vid manken framför sadel även om de annars är helfärgade, kan det bero på något lliknande eller är det bara slump? Ganska många hästar som har det…

  Svara
 3. Lena

  Har sett travhäst som knappt kunde gå efter ett "hemmafix". Tragiskt vad man kan göra mot ett djur…

  Svara
 4. Jessica J

  Usch för blistring, har sett en del skräckexempel och hört talas om hästar som stått med blister och när dom tagit av bandaget har hår och hud åkt med hurvas!! :O

  Svara
 5. Lisa

  Det sjuka är att min ponny har fått två små vita områden på sina framben som ser exakt ut som på bilden, fast mindre då. Och jag har inte gjort något alls, han hade inte ens sår där. Och ändå så förändrades pälsfärgen till vit på två områden över ett par veckor. Det var sommar och jag använde inte benlindor utan bara benskydd som inte skavde. Någon aning om vad som kan vara anledningen bakom att det blir så förutom blistring?

  Svara
 6. Pernilla

  Hur KAN man ens vara FÖR det är min fråga? :/ hästen Romantica som jag ridit sen i höstas (rider henne inte längre) hon ser ut sådär på frambenen, inte så där mkt men det är vita tecken o.s.v, som nog INTE ska va där eftersom hästen är svart. Hon har så på ryggen också, precis vid manken.. Dom påstår att hon inte varit skadad eller nåt sånt, men man vet ju aldrig 😉

  Svara
 7. E

  Vad grundar du "På travhästar kan man ibland se extremt svullna ben och mycket ärrvävnad efter sår, då blistring är mycket vanligare inom travet än ridsport." ?

  Tyvärr kan jag säga att det är nog precis lika vanligt..

  Svara
 8. E

  Vad grundar du det här uttalandet på?
  "På travhästar kan man ibland se extremt svullna ben och mycket ärrvävnad efter sår, då blistring är mycket vanligare inom travet än ridsport."?

  Tyvärr är det inte så, snarare är det nog ganska lika…

  Svara
 9. emma elfstrand - hästblogg

  vi blistrade tage för ett par år sedan, men då var det en veterinär som gjorde detta och rådde oss till det. allt gick rätt till i det fallet, men om man blistrar av de anledningar du nämner är jag såklart emot!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *