Var kommer alla drömmar från?

Genom alla år har jag haft väldit stora sömnproblem. Åren mellan 16-20 kunde jag inte ens sova över huvudtaget om jag inte tog väldigt starka sömnmediciner, annars var jag vaken 2-3 dagar i streck och fick till slut världens psykbryt och bröt ihop. Numera klarar jag oftast av att somna utan någon medicinering, men jag sover verkligen inte bra. Jag piper, kravlar omkring, pratar, vaknar, ibland kan jag till och med sätta mig upp och skrika.
Jag drömmer mardrömmar så gott som heeela tiden, vissa är mer återkommande än andra som t.ex. dessa;

– Jag är i Finland vid våra tidigare sommarstugor, och det är relaterat till vatten. Något kommer upp ur vattnet, jag hamnar i vattnet, etc.  Jag är livrädd för hav/sjöar och allt som finns där i, men varför drömmer jag jämt mardrömmar om just Finland?

–  Halsen full med nålar eller rakblad. Kan inte andas, kan inte prata, vågar inte svälja, försöker få ut dom med händerna men det bara åker längre ner.
Ibland drömmer jag också att jag har fullt av nålar instoppade i t.ex. armar och ben, det gör ont att röra på sig och ju mer jag försöker plocka ut nålar desto fler hittar jag.

– Åker bil, någon annan kör typ 200kh/h och jag är livrädd

– Åker flyg, störtar

– Någon gör illa eller tar mina djur ifrån mig, jag bevittnar detta och kan inte stoppa det.

Ofta när jag drömmer mardrömmar kan jag inte prata i dom, jag försöker skrika men inga ljud kommer ut. Det händer också väldigt ofta att jag försöker gå/springa men benen bara viker sig och jag ramlar ihop och tar mig inte upp.

Skulle vara intressant att tyda mina drömmar och kanske få en hint om varför just dessa drömmar återkommer vecka efter vecka, år efter år.


Mitt hår en vanlig morgon, ser alltid ut så här efter att jag ålat mig omkring på kudden en hel natt… Sover väääldigt oroligt. Trollhår…

3 reaktion på “Var kommer alla drömmar från?

 1. Mikaela - RYTTARDUON

  Jag misstänker att du inte vill att människor skall tycka synd om dig men jag tycker uppriktigt synd om dig. Vad har du som människa gjort för att behöva utstå det du gör. Antagligen ingenting. Ingen människa ska behöva må som du gör. Jag tror inte att någon människa (däribland jag) utan dessa känslor någonsin kommer förstå vad det innebär. Det jag förstår är dock att det bara vara otroligt jobbigt, tidskrävande, irriterande och tråkigt. Så mycket man kan missa, gå miste om etc på grund av hur man mår, vilka känslor man får i en viss situation och hur man är som människa.

  Det jag egentligen vill komma fram till är att jag avundas verkligen inte ditt tillstånd men jag avundas däremot din styrka och dig som person. Du ger inte upp, kämpar på, är ärlig och ger dig fan på att lyckas med saker och leva livet som du vill. Du verkar vara en otroligt härlig människa med massor av bra ideér, härlig humor och massor av vilja. Om du orkar kämpa vidare s borde vem som helst av oss andra också göra det. Jag brukar klaga när jag inte kan sova en natt. Jag ska sluta göra det, vara glad över det jag har och sluta tänka på vad jag inte har. Leva i nuet och vara tacksam. Du är grym tjejen, sluta aldrig vara du!

  Svara
 2. Katarina

  Jag var med i en studie vid Karolinska i Stockholm om KBT (via internetpsykiatrin) som behandling mot mardrömmar (använde också medicin för att sova innan) och den funkade faktiskt helt och hållet på mig! Kan ju vara värt att testa om det är någon som håller på med det nu..

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *